Interview Maxim Winkelaar in ‘De Gooi- en Eemlander’.

Hilversum – De exclusieve villa in ’James Bond-stijl’ aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen trekt veel bekijks. Niet alleen omdat het miljoenenstulpje van 19 miljoen de duurste villa op Funda is, maar ook vanwege alle toeters en bellen in de kapitale kast, mede ontworpen door de Hilversumse architect Maxim Winkelaar.

„Er zijn hier heel wat beroemdheden geweest”, zegt Winkelaar. De Hilversumse architect is bekend van het RTL-programma ’De Perfecte Verbouwing’ en is gespecialiseerd in het ontwerpen van woningen in het luxere segment. Hij werd betrokken bij het ontwerp van de villa aan de Baambrugse Zuwe in 2016, die inmiddels voor de tweede keer te koop staat. Met welk idee heeft hij dit gigapaleis ontworpen? „Het is een soort mini-hotel met veel entertainment.”

Celebwereldje
Het was al een tijd bekend dat vastgoedmagnaat en horeca- ondernemer Sabah Nissan de villa liet bouwen voor hem en zijn gezin. „Het oorspronkelijke plan was dat grote sterren als Beyoncé en Jay-Z hier na een optreden zouden slapen”, vertelt Winkelaar. Het paleis aan het water in Vinkeveen zou dan 25 duizend euro per nacht kosten en is dan ook op-en-top beveiligd met onder meer kogelwerend glas.

Gezien de achtergrond van Nissan, waren deze ambitieuze plannen zeker niet verrassend. Zo blijkt uit eerdere interviews dat hij een paar jaar geleden het Amstel Hotel in Amsterdam liet afhuren voor de bar mitswa van zijn zoon en kwamen de wereldsterren Drake en Jamie Foxx optreden. Ook heeft de ondernemer hotels over de hele wereld en is Nissan de zakenpartner van Drake. Het kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen dat de villa die hij liet ontwerpen er on-Nederlands uitziet.

Poolbar
We zien een champagnemuur met flessen van 800 euro per stuk, twaalf slaapkamers, een bioscoop, een gym, meerdere keukens, twee professionele muziekstudio’s, een nachtclub, een privéstrand met beachhouse, en zelfs een zwembad waarin je van binnen naar buiten kunt zwemmen. Al klikkend door de foto’s op Funda zou je denken dat het gaat om een villa in Los Angeles.

„Dat was ook de bedoeling”, vervolgt Winkelaar. ,,Het idee was om de Amerikaanse, extravagante stijl naar Nederland halen, omdat we die hier niet echt hebben.” De Hilversumse architect bedacht, samen met andere partijen, het paleis van zeker 1100 vierkante meter. „Het is gigantisch. Als je bij de poolbar zit en je zoon wil roepen, dan moet je hem gewoon bellen. Het is zeker tien keer groter dan een gemiddeld huis in Nederland.”

De architect heeft het pand ook verfraaid met de chicste details. In het hele huis is marmer te vinden, de slaapkamer heeft ’de allure van een presidential suite’ met twee walk-in-closets, en de vier verdiepingen van de villa zijn te bereiken via een glazen lift of de schitterende brede trappen met een weelderige balustrade.

En niet te vergeten: in de hele villa hangen exclusieve geluidsinstallaties in diverse kleuren, zoals goud en zwart, die met speciale staalconstructies aan het plafond zijn bevestigd. „Daar komt een geluid uit, dat wil je niet weten. Echt superzuiver. We hebben die moeten monteren met speciale dempers, zodat die niet gaan trillen in de bouwconstructie”, aldus de Hilversummer. Het gigantische bouwwerk heeft uiteraard ook een flinke garage voor diverse bolides die je via een hellingbaan kunt bereiken.

Showkeuken
Wat was het meest uitdagende? „Wanneer iemand heel veel ideeën heeft en alles kan betalen, hoe ga je dat als architect allemaal samenvoegen?”, reageert Winkelaar. Hij komt dan regelmatig voor een flinke uitdaging te staan, waarin hij nauwkeurig moet passen en meten om ervoor te zorgen dat alle wensen in het huis passen.

Winkelaar: „Er zitten bijvoorbeeld twee keukens in. De ene is een soort showkeuken, waar ongetwijfeld wel een keer een eitje gebakken is, maar we hebben het huis zo ingericht dat er ook een horecakeuken in zit voor een professionele kok. Dat is serieus een groot ding met een aparte ingang. Je moet over dit soort zaken heel goed nadenken.”

Winkelaar ziet het als zijn taak om van alle wensen ’een geheel te maken’. Dat geldt ook voor de inrichting: „De kroonluchters van 50 duizend euro per stuk in het trappenhuis, ik zou ze niet hebben voorgesteld. Maar als zulke suggesties op tafel komen, en de opdrachtgever vindt het mooi, wie ben ik dan om te zeggen: ’Doe het niet’.” Winkelaar probeert altijd nieuwe elementen te vinden, zodat het allemaal bij elkaar past. Zijn ontwerpen worden uitgewerkt als een soort Ikea-montageboek. Van de muren tot de tegeltjes in het toilet; alles wat aan de woning vastzit, neemt hij erin mee.

Watervallen
Een echt handelsmerk – zoals Jan des Bouvrie alles in het wit ontwierp – heeft Winkelaar niet. „Aan de buitenkant kun je niet meteen zien dat het ontwerp van mijn hand is. Ik houd van diversiteit. Wat ik wel graag doe, is ruimtes met elkaar verbinden en ’speelse’ elementen toevoegen. Bijvoorbeeld zwembaden, waarin je van binnen naar buiten kunt zwemmen. Ook dit is behoorlijk uitdagend, omdat het water overal op een bepaalde temperatuur moet zijn.”

Was dit nou het meest exclusieve project voor hem? „Ik werk momenteel aan meerdere exclusieve woningen, maar ik mag niet zeggen welke vanwege geheimhouding”, reageert Winkelaar. Hij kan die panden dan ook niet op zijn website zetten. „Soms is de bouw van zulke projecten zelfs helemaal afgeschermd, daar mogen de werknemers niet eens met hun mobieltje komen.” Wel kan hij verklappen dat hij op dit moment bezig is met een heel exclusief huis in Nederland: „Eén van de wensen is dat de opdrachtgever graag drie zwembaden wil, op alle verdiepingen één. Ik laat ze in elkaar overlopen met watervallen.”

Het artikel is geschreven door Juul Schepens, gepubliceerd in oa. De Gooi- en Eemlander en is hier te lezen.