Maxim Winkelaar Architects

Wij ontwerpen, bouwen en verbouwen villa’s, woningen, appartementen, grachtenpanden, monumenten en landhuizen in het hogere segment.

Zowel in Nederland als in het buitenland werken wij aan luxe projecten.

Bureau

Het bureau is gevestigd op een landgoed in Hilversum. Wij werken met een klein vast team van gemotiveerde mensen met ieder daarbij zijn eigen expertise, kennis en netwerk. Door onderling nauw samen te werken en met een gezonde dosis plezier kunnen wij op succesvolle en efficiënte wijze projecten realiseren.

In der loop der jaren hebben wij een professioneel netwerk opgebouwd van betrouwbare externe adviseurs. Voor elk project stellen wij een team van professionele specialistische adviseurs samen die wij coördineren. Zo werken wij samen met diverse klimaatadviseurs, bouwtechnische constructeurs, kostendeskundigen, bouwmanagers, tuinarchitecten en interieurstylisten.

Doordat wij veel mensen ontmoeten zorgt ervoor dat wij voortdurend nieuwe inzichten en kennis krijgen, wat een directe meerwaarde creëert voor onze klanten. Wij werken ook in het buitenland. Landen als België, Frankrijk, Zwitserland, Spanje (Ibiza), Engeland, Aruba, Curaçao en Maleisië zijn wij reeds actief geweest.

Onze werkwijze

Wij doen meer dan alleen ontwerpen. Er komt veel kijken in het proces van een eerste idee tot aan het uiteindelijke resultaat. Wij begeleiden de klant in het proces, maken het eenvoudiger, overzichtelijker en leuker. Door te luisteren, mee te denken en verschillende scenario’s te laten zien zorgt ervoor dat de klant weloverwogen beslissingen kan maken. Wij vinden het milieu belangrijk. Duurzaam bouwen is tegenwoordig geen extra voorziening meer, het is noodzakelijk om dit vanaf de start in het ontwerpproces mee te nemen.

Het bouwkundig tekenwerk en het maken van 3d-modellen (BIM) wordt door ons bureau zelf uitgevoerd. Naast het maken van mooi ogende artist impressions zijn er ook veel voordelen om het ontwerp van te voren ‘virtueel te bouwen’ zoals een hogere architectonische eindkwaliteit, vermindering van bouwfouten (reductie faalkosten) en het voorkomen van ‘verrassingen’ achteraf.

Over Maxim Winkelaar

Maxim Winkelaar is van Nederlands-Britse afkomst en was op jonge leeftijd al geïnteresseerd in (oude) gebouwen. Niet voor niets dat hij zich naast zijn studies bouwkunde en architectuur verdiepte in bouwhistorie en kunstgeschiedenis. Deze combinatie van studies en zijn werkervaring geeft een meerwaarde voor het zien van (cultuurhistorische) kwaliteiten en ontwerpmogelijkheden van bestaande gebouwen.

De uitbreiding naar de moderne architectuur vond plaats toen hij als uitwisselingsstudent Contemporary Architecture aan de London University ging studeren. Zijn ontwerp werd tentoongesteld op de jaarlijkse studentenexpositie in London. Na diverse stages in binnen- en buitenland studeerde hij tenslotte af op de Technische Universiteit Delft. Doordat Maxim Winkelaar alle bouwkundige opleidingsniveaus heeft doorlopen, spreekt hij de taal van zowel het architectonisch ontwerp als de technische uitvoering.

De eerste aanleiding voor het starten van een eigen bureau was na het winnen van een architectenwedstrijd. Met het ontwerp Watergaten® werd de eerste prijs gewonnen en diverse architectuur nominaties ontvangen in binnen- en buitenland. Ook andere prijsvraaginzendingen werden goed ontvangen door verschillende jury. Het renovatieproject Villa Zoetermeer is genomineerd voor de ECOLA Awards 2015 (European Conference of Leading Architects) in de catorgorie: ‘Transformatie en Hergebruik’. In 2018 is het project ‘Grachtenpand 3’ genomineerd voor ‘De Renovatieprijs Gemeente Amsterdam’. Later heeft het bureau diverse besloten prijsvragen gewonnen zoals de renovatie van de ambtswoning in Amsterdam.

Het werk van Maxim Winkelaar is wereldwijd gepubliceerd en is oa. ook in het internationale gepubliceerde boek “Reactivate! – Vernieuwers van de Nederlandse architectuur” opgenomen. Ook heeft hij lezingen gegeven in Nederland, Duitsland, Noorwegen en Engeland.

Daarnaast was Maxim Winkelaar vijf jaar commissie-lid in de Welstandscommissie Gemeente Huizen (2013-2017) en is hij één van de deelnemende architecten van het tv-programma De Perfecte Verbouwing op RTL4 (2021-2023).

Voor meer informatie lees hier het interview met Maxim Winkelaar.

Architect Maxim Winkelaar. Architect uit De Perfecte Verbouwing.
Meer weten over ons bureau, onze werkwijze en de projecten?

Vraag onze brochure aan!

Brochure aanvragen